divendres, 21 de setembre de 2012

Seguiment del Nadine

Bon dia! Avui fem aquesta previsió meteorològica especial per la possible arribada d'un ex-huracà anomenat Nadine. Obviament aquest ex-huracà podria arribar en forma de depressió extra-tropical ja que la nostra posició està fora dels tròpics terrestres. Aquí farem un petit anàlisi de que és un huracà com es forma i la causa de l'arribada d'aquest huracà a latituds tant altes com la nostra. També farem un petit anàlisi dels mapes que avui hi ha disponibles i dels possibles efectes i conseqüències d'aquesta forta depresió.
Però primer cal dir que:

Tot i que hi ha models que ho indiquen NO està confirmat l'arribada d'aquest ex-huracà. Les previsions a més de 3-4 dies no solen ser del tot fiables de manera que parlarem de tendències.          ------------------------------------------Informació general------------------------------------------


Un huracà o cicló tropical és una tempesta forta que es forma al mar i que acostuma a provocar vents superiors als 120 km/h.
La seva mida oscila entre els 300 i 800 km i té forma circular. Justa al centre de la circumferència s'estableix una zona lliure de pluja i nuvolositat anomenat "ull" d'uns 25 Km.
Als huracans els hi acompanya un pujada forta del nivell del mar i grans cuantitats de precipitació que aconstumen a ser les causes de la mortalitat a causa d'un huracà.
Existeixen diferents maneres de qualificar un cicló tropical depenent del lloc on es formen, és a dir, si un huracà afecta al nord-est de l'oceà Pacific s'anomena tifó, si afecta Amèrica s'anomena huracà i si afecta al sud del Pacífic s'anomena cicló. A Europa al no estar acostumats a l'arribada d'aquestes fortes tempestes no tenim cap nom "propi" de manera que utilitzem el nom d'huracà.
Aquests ciclons tropicals es poden dividir en funció de la seva intensitat dels vents que contenen.
En cas que els vents que sostenen no superen els 62 km/h s'anomenen depressions tropicals.
En el cas que els vents sostinguts es troben entre els 62 i els 117 km/h s'anomenen tempestes tropicals i per últim s'anomena huracà, cicló o tifó si supera els 117 km/h i aquests a diferència de la resta si tenen associat un ull al centre de la tempesta.

Un huracà es classifica segons les velocitats de vents sostinguts en 5 grups.
  • Categoria 1: Vent de 117 a 153 km/h; Alçada de les onades 1.2-1.5m
  • Categoria 2: Vent de 154 a 177 km/h; Alçada de les onades 1.8-2.4m
  • Categoria 3: Vent de 178 a 209 km/h; Alçada de les onades 2.7-3.7m
  • Categoria 4: Vent de 210 a 249 km/h; Alçada de les onades 4.0-5.5m
  • Categoria 5: > Vent de 250 km/h; Alçada de les onades >5.5m
 Un huracà es forma cuan hi ha tres ingredients junts;
  1. Per poder haver evaporació de l'aigua ha d'haver una certa temperatura de manera que per poder tenir suficient humitat i formar una tempesta es necessita tenir un mar calent. 
  2. Un altre factor es que la massa humida que s'ha evaporat del mar "xoqui" amb una massa d'aire més freda a les capes més altes de la troposfera.
  3. Per últim el factor de la força coriolis. Un cicló tropical té una forta velocitat de rotació sobre el seu eix (ull) de manera que necessita tenir una important foça de rotació per iniciar el moviment de manera que com a mínim haurà d'estar a una latirud d'uns 10 graus.
 No és molt habitual que arribin aquests ciclons tropicals a llocs com el nostres. Com es pot veure en la següent imatge es representa el moviment dels ciclons tropicals entre els 1985 i el 2005:

 De totes maneres hem de dir que més d'una vegada han arribat ciclons tropicals a la península ibèrica de manera molt desgastades i en formes de depresions tropicals o tempestes tropicals.
 D'aquesta manera acabem l'explicació de que és un cicló tropical.

            --------------------------------Actualitzat el 23/9/12 a les 11:30----------------------------------

Bon dia, a hores d'ara són pocs els models que encara indiquen l'arribada de la península Ibèrcia del Nadine. Tot sembla indicar que aquesta depresió es desplaçarà cap a l'oest i posteriorment començarà a pujar de latituds. Posiblement es convertirà amb un front atlàntic que arribaria a la península o s'aniria directament cap al nord. De manera que a no ser que hi hagi un canvi quasi sorprenent dels models donariem per acabat aquest seguiment del Nadin que ha fet visitar aquest bloc més de 200 persones en manys de 2 dies. 
Moltes gràcies a tots i a totes i ara a veure que acaba passant amb una possible baixa que es pugui formar cap a finals de setmana entre dijous i divendres amb precipitacions fortes a bona part de Catalunya.
Fins aviat!! 


            --------------------------------Actualitzat el 22/9/12 a les 9:00----------------------------------

 Com era d'esperar els models s'han actualitzat i han variat el recorregut de manera que ara tenim 2 models que ens indiquen que viatjaria cap a la península ibèrica (UKMET i LBAR) mentre que el GFS i el BAMM el fan anar en direcció contrària. Per últim tenim els dos models que el posen estàtic prop de la situació on es troba ara (HWRF) i l'altre que continuaria el camí cap a la península molt lentament (GFDL). L'actualització utilitzada per fer aquest pronòstic és la de les 16:00 d'ahirEn aquesta petit gràfic en moviment es pot apreciar les previsions que van fer alguns models meteorològics durant la formació i avanç del Nadine, es pot apreciar com hi ha models com el UKMET o el GFS que van estar molt enceertats durant el seu recorregut i d'altres com el GFDL on no van estar del tot encertats. Amb això podem veure com no es gens fàcil poder determinar la trajectòria d'aquestes grans tempestes.

A messura que avancin els dies es podrà anar precisant una mica més la trajectòria i a més aniran sortint més mapes que arribin fins dimecres-dijous que són els dos dies en que es preveu que arribi el Nadin per part dels models que així ho indiquen.

De moment això és tot. Creiem que una previsió per a la setmana vinent NO és possible ja que el moviment d'aquesta gran depresió vairarà completament el temps que pugui haver per Catalunya i en general pel sud d'Europa. 

Moltes gràcies i si teniu cap mena de dubte podeu escrire-ho justa a sota d'on acaba aquesta publicació. Cuan tinguem més informació l'actualitzarem just sota d'aquí.

Fins aviat!         ----------------------------------Actualitzat el 21/9/12 a les 18:00-----------------------------
Ara comencem una visió de les condicions en les quales ara mateix ens trobem.
És possible que l'arribada d'aques ex-huracà de categoria màxima 1 durant el seu recorregut coincident amb el 2012 i una teoria del fi del mon. Aquesta situació no es excepcional, la nostra posició no és del tot "dolenta" per l'arribada d'huracans. Concretament ens trobem a una latitud similar a la de Korea per exemple on aquest any per exemple han passat 2 tempestes tropicals i 1 tifó. És per aquest motiu que l'arribada de ciclons tropicals no és extranya i a messura que avancin els anys l'arribada d'aquestes fortes tempestes seran més habituals ja que l'augment de les temperatures a la Terra fa que augmenti les temperatures del huracans cosa que com ja hem comentat abans és un del factors bàsics per tal que es formin.

Ara mateix hi ha diferents models que marquen l'arribada d'aquest ex-huracà a la península ibèrica. En general coincideixen en que la seva força es reduirà de manera drastica si comença a avançar cap a la península. Ara mateix els vents que hi ha a l'huracà 102 km/h. Es preveu demà dia 22 a la tarda els seus vents hagin baixat fins als 93 km/h. Posteriorment s'hauria de veure quina intensitat tindria en propers dies. A continuació hi ha un gràfic on es veu les possibles velocitats que pugui tenir l'ex-huracà Nadine:

Actualitzat cada 6 hores

Per altre costat podem trobar a continuació una imatge on es veuen les possibles trajectòries de l'ex-huracà:

Imatge actualitzada cada 6 hores

Aquí teniu la imatge de 6 models on 2 d'ells donen que la pertorbació podria viatjar fins a la península mentre que un altre (BAMM) es desviaria pel nord d'Africa i la resta encara no han donat la previsió ja que encara falten molts dies.

Aquesta depressió ha viatjat durant molts kilòmetres. A continuació teniu la trajectòria de l'huracà:


Nosaltres basant-nos en el model GFS el qual normalment utilitzem per fer les previsions dona una evolució cap al sud de la península Ibèrica de cara a dimecres amb vents en altura de 130 km/h i en superfície de 70 km/h. A més les quantitats de precipitacions podrien ser de més de 60 litres en menys de 6 hores. 

A messura que avanci anirà perdent força de manera que al centre de la península el vent seria ja de 40 km/h en superfície i 100 km/h. Pel que fa a les precipitacions també disminuirien fins als 30 litres en 6 hores. Per últim s'espera que passi per la separació entre Aragó i Catalunya produint a les terres de ponent precipitacions a la tarda de 10 litres en 3 hores. EL vent haurà afluixat fins als 80 km/h en les capes altes mentre que en superfície hi haurien vents de 20-30 km/h. 

A la ciutat de Barcelona ara per ara semblaria que afectaria sobretot pel matí de dimecres hi es que la pertorbació es situarà al sud de la península produint vents del SE a Catalunya de manera que produiria precipitacions importants i amb un vent en altura de 50 km/h pel matí i 90 km/h a la tarda. A continuació teniu un mapa on es pot veure el moviment de la pertorbació i dels vents humits que produirà la rotació anti-horària de l'ex-huracà. 

                             -------------------------Coses a tenir en compte------------------------

Nosaltres estem analitzant 6 models diferents (GFS, UKMET, GFDL, HWRF, BAMM i LBAR). No tots aquests models són del tot fiables. En concret els més fiables són 4 el GFS, UKMET, GFDL i HWRF la resta és a dir el BAMM i LBAR serien menys fiables que això no vol dir que mai encerti sino que el seu percentatge d'error és més alt. De totes maneres s'utilitzen ja que el BAMM per exemple fa bones previsions a llarg termini però dolentes a curt termini.

Característiques dels models

GFS: El model GFS (Global Forecast System) és un dels més fiables i més utilitzats arreu del mon. Té uns gràfics d'excel·lent qualitat cosa que el fa indispensable per fer previsions meteorològiques. La seva millor previsió no és en el marc dels huracans tot i que cuan es tracta de fer una previsió en aquest hàmbit se'n surt molt bé. Els gràfics del GFS es poden consultar a gran quantitat de pàgines com www.wetterzentrale.de o www.meteociel.fr.

UKMET: El model UKMET (United Kingdom Met Officel) és un dels models de predicció meteorològica més detallats que fins fa poc temps només estava disponible pels subscriptors. Ara mateix podem trobar les seves imatges a http://weather.uwyo.edu/models/fcst/ukmet.html .

GFDL: El model GFDL (Geophysical Fluid Dynamics Laboratory) és juntament amb l'HWRF són els únics models que proporcionen previsions meteorològiques específiques de la intensitat dels huracans. Els gràfics es poden trobar a http://mag.ncep.noaa.gov/NCOMAGWEB/appcontroller

HWRF: El model HWRF (Hurricane Weather Research Model) és un dels millors models avui en dia existents per a la elavoració de pronòstics d'Huracans. A més de donar la intensitat dels huracans també mostren un anàlisi en tres dimensions de l'huracà en temps real. Per poder fer aquest model es necesiten gran quantitat de dades meteorològiques que les obtenen de boies, satèl·lits i avions caça huracans. Els seus gràfics també estan disponibles a http://mag.ncep.noaa.gov/NCOMAGWEB/appcontroller

BAMM: El model BAMM i LBAR tenen la característica de ser fiables a llarg termini, és per aquest motiu que també s'utilitzen per a fer previsions dels huracans. De totes maneres són els últims models en quins confiar. Elss quatre anteriors models són molt més fiables i per tant s'haurien de consultar amb més freqüència que aquests dos. Els mapes estan disponibles a: http://www.wunderground.com/wundermap/.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada