diumenge, 4 de novembre de 2012

Funcionament del Bloc

Bon dia! Avui no farem cap predicció pels propers dies, això ho deixem pel proper comentari. Avui el que farem serà una explicació del que hi ha al bloc i que es pot fer:

A la pàgina principal on ara mateix sou, podem trobar diferents objectes que ens ajudaran a fer una predició meteorològica i saber el temps present. A dalt de tot, trobem un petit text en moviment:


Aquí es mostra la situació de l'Stream de la Webcam que tenim instal·lada al barri de Les Corts de Barcelona. Normalment aquesta webcam està encesa des de les 6 del matí fins a les 20h de la nit. Quan el text posa "Webcam en horaris habituals" Significa de 6 a 20 està conectat i la resta del dia no està disponible l'Stream. A més al costat d'aquesta frase posa: "Premeu aquí per veure-la" si cliqueu sobre d'aquest text us anirà directament a l'Strem de la webcam.


Un altre instrument instal·lat a l'inici del bloc és el widget de YoWindow. Yowindow es un programa que està disponible per a l'ordinador i mostra una predició de fins a 9 dies de llargada. Això està disponible al bloc de manera gratuita unicament ja que si us instal·leu el programa al vostre ordinador haureu de pagar 20$ per tenir la versió complerta, si no la compreu només tindreu un pronòstic de 4 dies.


A la part dreta trobem els seguents widgets:


Aquests tres widgets tenen funcions diferents; El primer de tots ens mostra un mapa de símbols confeccionat pel proper dia. Normalment s'actualitzen cada dia a la tarda. Els divendres fem un mapa especial per a tot el cap de setmana fins dilluns. En que es mostren tres mapes  de símbols i la línia de les temperatures. També s'escriu un petit comentari a sota del mapa.

Després tenim un altre widget en aquest cas del nostre twitter. Si cliqueu en començareu a seguir. El twitter l'utilitzem normalment per fer algun seguiment de precipitació que arribi a la ciutat de Barcelona però també per aportar alguns mapesi dades interesants.

Per últim trobem un widget més gran dedicat al tractament de les dades actuals a la estació que tenim instal·lada al barri de Les Corts de Barcelona. Aquí hi ha la imatge de la webcam actual que s'actualitza cada 5 minuts aproximadament, la temperatura, humitat, punt de rosada, precipitació del dia i pressió a més de la velocitat i direcció del vent. Això s'actualitza cada vegada que les dades canvien. Normalment cada 2-3 minuts s'actualitza automàticament sense haver d'actualitzar tota la pàgina.

A sota trobem dos aplicacions més:


La primera és un recuadre d'anuncis. Des del mes d'octubre, el bloc ha incorporat anuncis. Aquests anuncis serviran per reduir una mica la despesa generada per tots els serveis que ofereix el bloc (dades meteorològiques, imatges de la webcam...). Amb els anuncis que hi ha col·locats pel bloc no s'aconsegueix treure beneficis unicament reduir la despesa.

El segon widget es un recull dels últims quatre twits que hem fet al nostre twitter. Si apreteu a "Join the conversation" Anireu directament a la pàgina principal del nostre twitter.


Seguidament trobem això:


Aquí trobem 5 widgets diferents. El primer és un comptador de visites des de l'inici del bloc. Després trobem dos imatges un d'una lluna on s'informa de la fase lunar en la que ens trobem i l'altre correspondria a una predicció a molt curt termini del que passarà a la ciutat de Barcelona. L'icona s'obtè de la tendència baromètrica de manera que pot ser algunes vegades no l'acabi d'encertar.

A sota trobem l'archiu del bloc. Aquí podeu trobar totes les entrades que hem anat fent des de l'abril de 2012 que vam començar a publicar comentaris. Al costat trobem les pàgines d'interès. Són pagines que no tenen res a veure amb el bloc però que creiem que són interessants i estan relacionades amb la temàtica del bloc (meteorologia i astronomia).

A sota hi ha una mica més de publicitat.


D'aquesta manera acabem els widgets que hi ha a la pàgina principal. Ara parlarem de les diverses seccions que hi ha al bloc:


Tenim un total de 6 seccions dins del bloc actualment. Previsió, webcams, seguiment meteorològic, seguiment de l'activitat solar, observatori astronòmic i detecció de llamps.

Previsió: Aquí apareixen les 4 últimes entrades escrites de previsió fonamentalment. En totes (menys en la d'avui) s'explica quina és la previsió meteorològica pels propers dies. En casos de seguiments especials es crea una entrada especial que continuament anem actualitzant. De moment n'hem creat 3.A sota de cada previsióhi ha una mica d'informació de qui l'ha publicat, a quina hora i posa "Sin comentarios" Si premeu aquí tindreu la posibilitat de publicar un comentari sobre la previsió. També hi ha diferents maneres de Recomanar la preivisió feta amb Gmail, blogger, twitter, facebook, G+. Just a sota hi ha dos opcions "Estic d'acord", "no estic d'acord" podeu apretar a qualsevol de les dues opcions per que veiem fins a quin punt esteu d'acord amb la previsió que hem fet. En cas que hi hagi bastants "No estic d'acord" Ens tornarem a llegir la preivisió i consultatem més mapes per veure si el que hem escrit ha estat correcte. En la darrera publicació de la pàgina principal apareix Entradas antiguas això permet veure entrades anteriors.


Webcams:  En aquesta secció al apretar surt una finestra que possa això:


Aquí s'informa de l'horari habitual que té l'Stream de la webcam i a més dona algun truc per millorar la qualitat de les imatges.

Una vegada s'accepeta s'arriba a la secció. El primer que es veu és l'Stream de la webcam. L'Stream estarà disponible sempre i quan no hi hagin més de 10 persones conectades i sempre que sigui dins dels horaris establerts. Aquests horaris s'han fet per tal d'estalviar energia. Mantenir encés l'Stream és car energèticament. Cada vegada que es conecta una persona el consum energètic és dispara de manera que per les nits creiem que les imatges no son prou bones i per tant l'hem decidit tancar. Per altra part per motiu de seguretat també hem pres aquesta decisió. De manera que a les nits no es podrà veure les imatges de l'Stream tot i que si es podrà veure les imatges que envia la webcam cada 5 minuts i estaran disponibles una mica més aball juntament amb altres camares de Catalunya.

Dins d'aquest apartat del bloc també podeu trobar un mapa on hi ha diverses webcams. Us podeu moure per tot el mape per tal de trobar la webcam que voleu. Aquesta aplicació està feta per www.eltiempodeunvistazo.com
Per últim hi ha 4 videos en directe de les imatges enviades per la càmera situada a dalt de tot de la torre de La Vanguardia a Barcelona.


Seguiment meteorològic: Dins l'apartat de seguiment meteorològic trobareu una finestra anomenada tempestes a Barcelona:

Aquesta finestra s'activarà quan es facin una retransmisió en directe d'alguna tempesta. El nostre objectiu es quan s'apropi o hagi una tempesta a la ciutat de Barcelona i les imatges de la webcam valguin la pena, s'iniciarà aquest video per tal d'augmentar la qualitat i l'actualització de les imatges obtingudes per la webcam. Això no es fa durant tot el dia ja que al utilitzar aquesta eina els costos de velocitat d'internet són molt alts i no els podem assumir de manera que excepcionalment en situacions que valgui la pena s'activarà. 

Durant aquest mes de novembre estem pensant fer canvis pel que fa a la webcam. Recentment hem canviat una mica la orientació de la càmera per tal de veure la serralada litoral. Ara estem pensant en comprar un altre webcam i portar-la amb les sortides que fem. 
Quan hi ha una situació de fortes tempestes o inundacions el que solem fer és agafar el cotxe i anar a "agafar" la tempesta. Creiem que aquest mes de novembre tindrem els recursos necesaris per portar un ordinador amb internet i una webcam a aquestes sortides per tal de retransmitir-les en directe. En cas que això es pugui fer també s'informarà pel bloc, pel fòrum del temps del Picó i pel twitter.

A sota d'aquesta finestra trobem imatges de models meteorològics. Si cliqueu a qualsevol us redirecionarà  a la pàgina on podeu trobar totes les imatges del model. També pasa el mateix amb el mapa de llamps, radar, dades que hi ha més aball. 

Després trobem la següent imatge: 


 Aquí es mostra les dades actuals de l'estació meteorològica que tenim instal·lada al barri de Les Corts de Barcelona. S'actualitza cada 2 minuts aproximadament. A sota hi ha dos gràfics un de la temperatura i humitat i l'altre de la velocitat del vent. Tots dos mostren el gràfic des de 13 dies enrere fins a l'hora actual.

Després trobem una imatge del recompte de les dades del mes anterior de l'estació meteorològica. 

Més aball hi ha alguns llocs amb els quals col·laborem i per últim trobem una idea que se'ns va ocòrrer de crear un model meteorològic de moment el que hem aconseguit es crear mapes de previsió de precipitació però sense cap periodicitat concreta.


Seguiment de l'activitat solar: Aquesta part del bloc està reservada a l'observació i seguiment del Sol. A l'inici podeu trobar algunes de les imatges actuals del Sol enviades per diferents satèl·lits (SOHO i SDO) a més d'algun gràfic de l'activitat, de la posició de l'aurora boreal i del sol en una vista de 360º (imatges de l'Stereo)

A sota trobem la zona dels articles fets pel nostre col·laborador Juan Sebastián Llanos Rico que cada mes ens fa arribar un article del seguiment de l'activitat solar. També podeu trobar algunes imatges del Sol fetes per l'Eduard Garcia Ribera des de l'observatori que té al Montsec.


Observatori Astronòmic:  Aquí tornem a trobar una finestra de l'Ustrem. Aquí es mostraran les observacions que fem des del telescopi. Generalment observem la Lluna i el Sol però també hem observat Jupiter o Saturn alguna vegada. Ens agradaria observar objectes del cel profund però al estar a Barcelona les condicions del cel no ens ho permeten. 

Generalment quan tenim previst fer una observació ho escribim aquí i també al nostre twitter i al fòrum del temps del Picó. 
A sota hi ha una mica d'explicació del que fem i com ho fem. 
També podreu trobar al final d'aquesta secció tots els videos que hem anat publicant tant d'observacions Astronòmiques com meteorològiques. Detector de Llamps: Aquesta secció del bloc està destinada a fotografiar llamps. En comptes de fer-ho amb una càmera ho fem amb la nostra webcam que tenim les 24 hores instal·lada de manera que quan activem aquest detecor cada vegada que es produeix un llamp el fotografia i guarda la imatge. En un marge de 24h nosaltres publiquem la imatge al bloc i fem un recompte de tots els llamps fotografiats. Portem des del mes de maig fent això i hem aconseguit fotografiar 17 llamps. Aquesta eina només serveix per a llamps propers a la ciutat de Barcelona i que caiguin en el cel que veu la webcam de manera que si la webcam està orientada cap al Nord i el llamp cau al sud no el detectarà i per tant no el fotografiarà. D'aquesta manera s'ha de tenir en compte que aquests 17 llamps que han caigut no son rals, n'han hagut més, creiem que la webcam agafa un 40% dels llamps caiguts. 


Això és tot pel que fa a les seccions del bloc. Recordeu que sota de cada secció trobareu una zona on poder possar el vostre comentari. 

Per últim a sota de tot del bloc trobareu alguns blocs de meteorologia i astronomia que podeu consultar. 


Bé això és tot! Esperem que el funcionament del bloc sigui el correcte. El nostre propòsit es que cada setmana hi hagi un mínim de 2 publicacions de previsió i que cada dia actualitzem els mapes de símbols. 
Això és tot fins la propera!!!Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada