dimarts, 5 de juny del 2012

Transit de Venus


Hola!! 
Avui i demà seran uns dels dies més importants pel que fa a l'astronomia. No tots els anys es presenta una oportunitat com aquesta per observar el Sol amb un transit planetari en aquest cas Venus i a més en màxim solar en que el nombre de taques que es registra a la superfície del Sol és molt elevat!!


Aquest comentari estaria al limit d'aquesta secció del fòrum però bé...
El transit planetari com tothom sap consisteix en l'alineació del Sol, la Terra i un planeta que es trobi entre el Sol i la Terra (o Mercuri o Venus) En aquesta ocasió es tracta de Venus el planeta més pròxim i més gran comparat amb Mercuri de manera que és el Transit planetari més espectacular de tots. A diferència d'un eclipsi de Sol el disc solar no s'arribarà a tapar ni per molt únicament hi haurà una petita rodona dins l'esfera solar i això vol dir que la disminució de la llum serà inapreciable.


El trànsit comença a les 00:00 h (Hora catalana) i es podrà veure des de qualsevol punt del planeta que li doni el Sol, és a dir, el transit dura al voltant de 7 hores si durant aquestes 7 hores es pot veure el Sol es podrà veure el transit del contrari serà impossible. A la península Ibèrica hi ha 3 zones ven diferenciades. Una part situada a l'oest de la península on serà impossible veure el trànsit, una altra zona on les condicions per veure el trànsit seran molt precàries, és a dir, hi hauran escassos minuts per veure'l i per tant el Sol serà massa baix aquesta zona es situaria de l'Aragó fins a Madrid. Per últim trobem la nostra zona, a Catalunya serà una de les poques zones de la península on es podrà veure el trànsit tot i que les condicions no seran les adequades. Per a nosaltres el transit començarà quan surti el Sol i acabarà a les 6:50. Tenint en compte que el Sol surt a les 6:18h tindrem uns quants minuts per poder veure el transit però el Sol serà massa baix i en cas de núvols o boirines no es podrà veure res. Les previsions no són del tot encoratjadores i per tant fa a pensar que serà difícil veure l'eclipsi. Un dels millors llocs per veure l'eclipsi seria la ciutat de Barcelona o en general qualsevol lloc de costa per sobre de Barcelona on no hi puguin haver barreres geogràfiques que impedeixin veure l'horitzó. Si et situes a una zona elevada serà millor. Per tant o el Tibidavo o Montjuic serien els llocs idonis a la ciutat de Barcelona per poder veure el trànsit que no es repetirà fins al 2117 de manera que cap dels presents (crec) que podrà tenir una oportunitat com aquesta.


Però per mirar el trànsit fa falta alguna cosa més que estar a un bon lloc. Es necessita material especialitzat. No es pot mirar directament al Sol i encara que ho féssim no serviria de res  ja que la llum emesa pel Sol no ens deixaria veure-ho. No obstant cap la possibilitat que es pugui veure a simple vista... No estic dient que us esforceu en observar el Sol diractament sino que al trobar-se tant baix es posible que la difracció (crec) i altres fenomens físics que desconec permetin veure el Sol sense fer-nos mal als ulls. En cas que això succeís s'hauria de mirar poca estona ja que es perillos mirar-ho. Aquesta és una possibilitat que crec que es podria donar ja que el Sol es trobarà força baix. En aquest cas fer una fotografia amb la càmera fotogràfica seria la millor opció.


En cas que no succeís aquesta possibilitat s'hauria d'utilitzar filtres solars o en ulleres (MAI OLLERES DE SOL) sinó unes ulleres que venen en tendes especialitzades per veure el Sol o bé un telescopi amb filtre solar que és la millor opció per veure un transit amb qualitat.
També existeix la possibilitat d'observar el Sol mitjançant la projecció del Sol sobre una zona fosca, això s'aconsegueix mitjançant l'ús d'un cilindre foradat per tots dos costats (cilindre del paper de vàter) i enfocant-ho cap al Sol i fent que la projecció es realitzi sobre una zona el més fosca possible. També es poden construir eines basades en aquest principi però crec que per les possibilitats d'èxit seria millor no perdre tant de temps.


Bé això és tot esperem que tot vagi correctament i aquells que anem a intentar veure el transit de Venus tinguem èxit!! Fins aviat!!




A continuació teniu un seguit de webcams on retransmetran en directe el trànsit de Venus. Per obtenir més webcams podeu entrar a la pàgina http://venustransit.nasa.gov/transitofvenus/ on surten totes les webcams. 





Video streaming by Ustream
Live Video streaming by Ustream

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada